03 Μαρ 2020

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΕΡΟ

Ημέρα «μαγικών» σήμερα στο εργαστήριο της Χημείας μιας και οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου παρακολούθησαν πώς ένα ροζέ διάλυμα μετατράπηκε σε άχρωμο φυσώντας απλά με ένα καλαμάκι!

Η φιάλη κρασιού περιείχε υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου και λίγες σταγόνες του δείκτη φαινολοφθαλείνη, μιας ουσίας η οποία σε αλκαλικά διαλύματα χρωματίζει ροζ το διάλυμα ενώ σε όξινα είναι άχρωμη. Το υδροξείδιο του νατρίου είναι γνωστή βάση, επομένως, η παρουσία του δείκτη μέσα στην κατάλληλη φιάλη, έδωσε την ψευδαίσθηση ενός ροζέ κρασιού! Κατόπιν, σε ένα κατάλληλο ποτήρι προστέθηκε λίγο από αυτό το ιδιότυπο "κρασί", και φυσώντας με το καλαμάκι, μετά από 2 λεπτά το διάλυμα αποχρωματίστηκε! Αυτό συνέβη επειδή το διοξείδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή διαλύθηκε στο νερό και εξουδετέρωσε το βασικό διάλυμα. Έτσι, το pH ελαττώθηκε και το διάλυμα μετατράπηκε σε άχρωμο!

Δείκτες όμως συναντάμε και στη φύση, όπως στο κόκκινο λάχανο, στα κεράσια και στα άνθη από το τριαντάφυλλο! Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μαθητές παρασκεύασαν χυμό από κόκκινο λάχανο και στη συνέχεια, τον πρόσθεσαν σε διάφορα διαλύματα καθημερινής χρήσης. Από το χρώμα που αποκτούσε το διάλυμα μπορούσαν να διαπιστώσουν ποια περιείχαν οξύ και ποια βάση!

Έτσι, τα… μαγικά επεξηγήθηκαν επιστημονικά και οι μαθητές απέκτησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους δείκτες, τα οξέα και τις βάσεις!

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες